Για μια πιο ολοκληρωμένη ματιά της Σύρου ακολουθώντας πάντα το οδικό δίκτυο αξίζει να επισκεφτείτε τα χωριά Μάννα, Χρούσα, Βήσσα, Παρακοπή, Πάγο, Δανακό, Τάλαντα, Πισκοπιό και Αληθινή.


Χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε στη Σύρο

Αζόλιμνο

Ένας τουριστικά αναπτυσσόμενος οικισμός, με παραλία με αλμυρίκια και μόλις 5χλμ από την Ερμούπολη σας περιμένει να απολαύσετε το μπάνιο σας, να δοκιμάσετε συριανές συνταγές στις ταβέρνες που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα όπως και τον καφέ ή το ποτό σας με θέα το απέναντι νησιά. Σε μικρή απόσταση στα νότια βρίσκεται το ακρωτήρι Φωκιότρυπα, το οποίο έχει μία μικρή καλή παραλία και συγκεντρώνει φώκιες, κορμοράνους, γλάρους και μαυροπετρίτες.

Βάρη

Ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σύρου, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και 9χλμ από την Ερμούπολη, με τουριστική ανάπτυξη και μεγάλη, ασφαλής παραλία σε έναν κλειστό όρμο.

Μέγας Γιαλός

Ο Μέγας Γιαλός, με τη γαλαζοπράσινη θάλασσα και τους μικρούς όρμους απλώνεται στις ακτές της νότιας πλευράς του νησιού, 11χλμ από το λιμάνι.

Φοίνικας

ένα μοναδικό φυσικό λιμάνι που προσφέρει καταφύγιο σε μικρά τουριστικά και αλιευτικά σκάφη βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Στην αρχαιότητα ήταν λιμάνι των Φοινίκων από τους οποίους πήρε και το όνομα το χωριό. Είναι αγροτικό αλλά και αρκετά τουριστικό μέρος, τόσο λόγο της μαρίνας που διαθέτει όσο και των καταστημάτων εστίασης και των ξενοδοχείων. Διαθέτει οργανωμένη παραλία όπως και μικρότερη ήσυχη τα Κόκκινα.

Γαλησσάς

ένα από τα τουριστικά χωριά της Σύρου, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και απέχει 9χλμ από την Ερμούπολη, με θαυμάσια αμμουδιά, ταβέρνες και καφετέριες.

Κίνι

Παραλιακό χωριό με πολλές ψαροταβέρνες, στη δυτική πλευρά του νησιού και 8χλμ από την Ερμούπολη, και αμμουδερή παραλία που στον όρμο που τη σχηματίζει αγκυροβολούν πολλά ψαροκάικα και δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο ιδιαίτερα κατά τη δύση του ηλίου και το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Από το Κίνι χωματόδρομοι οδηγούν στο Λωτό και το Δελφίνι.

Άνω και Κάτω Μάννα

Τα δύο τμήματα του διάσπαρτου αυτού οικισμού, 4χλμ από την πόλη, περικλείουν μια μικρή πεδιάδα που το 19ο αι. εγκαινιάστηκε η καλλιέργεια πρώιμων λαχανικών και κηπευτικών. Στο Άνω Μάννα, με τα πολλά πεύκα, υπάρχουν επαύλεις σε νεοκλασικό ύφος, η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και το εκκλησάκι του Αγίου Αιμιλιανού, σε θέση με αρχαιολογικά ευρήματα.

Χρούσα

Εξοχή με νερά και πευκόφυτη βλάστηση, 8χλμ από την Ερμούπολη, που εποικίστηκε από τους Ερμουπλήτες. Μέσα στους πευκώνες βλέπεις πολλές επαύλεις σε νεοκλασικό ύφος και εντυπωσιακές διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου τον κτημάτων.
Μερικές από τις επαύλεις Δ. Βαφιαδάκη, Δ. Παπαδάκη, Αλεξ. Κουτσοδόντη (ιδιοκτησία Τσουρού σήμερα) και τέλος του Στ. Πρωίου.

Παρακοπή

Ένας μικρότερος αλλά εξίσου σημαντικός παραθεριστικός οικισμός, 7χλμ από την Ερμούπολη, με επαύλεις και πευκόφυτα κτήματα. Ξεχωρίζουν οι εξοχικές κατοικίες Βελισσαρόπουλου, Κωνσταντινόπουλου, Κουλούρη, Ζησιμάτου, Μαμίδη και Κοή.

Τάλαντα

Διάσπαρτος οικισμός, στα νοτιοδυτικά της Ερμούπολης, με λίγες επαύλεις. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται το Ησυχαστήριο της μονής Ιησουιτών και λίγο πιο πέρα το συγκρότημα της Μονής του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου, όπου λειτουργεί γηροκομείο (1983) σε νεότερη πτέρυγα.

Επισκοπείο ή Πισκοπιό

Η πιο κοντινή εξοχή στην πόλη, 5χλμ, με μια από της πλουσιότερες πηγές πρασίνου. Ήταν ο πρώτος παραθεριστικός οικισμός των Συριανών και έχτισαν αρκετές εξοχικές επαύλεις. Από αυτές ξεχωρίζουν η έπαυλη Κουλουκουντή, Μαυρογορδάτου-Πετρίτση, το εξοχικό Βοττάρου, η έπαυλη Ρεθύμνη και τα ερείπια της οικοδομής που χρησιμοποιούνταν άλλοτε ως διαμονή του καθολικού επισκόπου και φαίνεται πως έδωσε το όνομα στον οικισμό.

Αληθινή

Ένας ήσυχος οικισμός που βλέπει αμφιθεατρικά όλοι την Ερμούπολη, την Άνω Σύρο και τις περιοχές που περιβάλουν αυτά. Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος την περιοχή για την θέα της όπως και για την Μονή της Αγ. Παρασκευής.